Ombord på Norwegian ruteflyet Oslo-Nice slår de 2 ældre damer en latter op, da vi fortæller at vi er på vej til 2 ugers studietur i Sydfrankrig med klatring, naturbaseret rejseliv og vejledning som tema….Studietur!!?? Ha, ha, ja den er go, ler de begge mistroisk.... Men jo, den er go nok forsikrer vi med et forlegent smil….
I Nice mødes klassen i lufthavnen, for sammen at rejse til den lille by Correns, beliggende ca 200 km vest for Nice i Provence Alpes Côte d’ Azur. Denne tur handlede primært om klatring og netop området omkring den nordvestlige del af Middelhavet har en lang tradition for sportsklatring på tilrettelagte klatrefelter, og der findes i området et væld af boltede klatrefelter på kalkstensklipper. Efter et par timers fransk motorvej, indtag af dårligt nærende fastfood, ankom vi til campingpladsen ved Corrrens beliggende 5 km fra klatrefeltet Châteauvert som skulle danne rammen om vores klatreaktiviteter i de løbet af opholdet.
Mit, ikke alt for komfortable, forhold til højder har lagt en hidtidig dæmper på min begejstring for klatresporten, men den slags kan man jo arbejde med…...og med sol fra en sydfransk skyfri himmel, tilsat frisk ”Mistral” vind, var jeg og min fjellvandte klatremakker fra de bratte tragter i Møre og Romsdal, klar til at tage fat på ”studiejobbet”. I forhold til at klatre på topsikring, gør dét at lede en rute, klatringen en del mere ”spændende” i og med at man for et noget større ansvar for egen sikkerhed, falder man lige under en mellemforankring kan man nemt få et 3 – 4 meters fald. Men der ligger til gengæld en stor tilfredsstillelse i at have klatret en (for en selv) krævende rute på led. Klatring handler meget om bevægelsesteknik, f.eks er det vigtigt at se nedad, for at finde godt fodfæste når man klatrer, så man sparer kræfter i armene, ligeledes siger trepunktsreglen at man kun skal flytte én legemsdel af gangen (Trondstad 2005) Med tips og triks fra vejlederne og medstudenter blev man efterhånden teknisk bedre, og oplevede større tryghedsfølelse ved klatringen, personlig blev jeg også lidt mere komfortabel med højderne i løbet af opholdet.
En Etiopier med udpræget højdeskræk har forvillet sig ind på klatrefeltet...... |
Som forberedelse til eksamen i klatring, vejledning og naturbaseret turisme, har hver student i løbet af dette semester, haft til opgave at afholde en forelæsning. Disse studenttemaerne havde også en vigtig plads på denne tur, på de dage hvor vi ikke var på heldagsudflugt havde vi en forelæsning kl. 09.00 og igen kl. 14.00. Der var generelt set en god kvalitet på forelæsningerne og det arbejde der var lagt i de skriftlige opgaver.
Efter et par dage med klatring, besøgte vi Eden adventure, dette var et fjellområde med Via Feratta og diverse tovbaner. Via Feratta er italiensk for ”jern vej” og består af diverse hånd- og fodtag, samt stålwirer der er fastgjort til fjellet. Metoden blev første gang brugt i Dolomitterne under 1. verdenskrig for at soldaterne skulle få lettere adgang til ufremkommelige fjellområder. http://en.wikipedia.org/wiki/Via_ferrata Disse installationer gør, at folk uden særlig klatre erfaring kan gebærde sig i områder og højder, som de ellers ikke ville have haft mulighed for. I Alperne der en lang tradition for den slags, mens det i Norge, i henhold til norsk tradition og mentalitet, vel nærmest har været betragtet som noget i retningen af blasfemi. I de senere år er der dog installeret flere Via Feratta områder i Norge, eks. Hemsedal, Tyssedal og Lom. Men uanset hvad man måtte mene om det æstetiske i Via Ferrata, så er det ganske givet en god forretning. Vi betalte pro person 25 Euro, og til vores gruppe på ca. 30 mand blev der brugt 2 guider i et tidsrom på 2-3 timer. Så det kan man jo give sig til at regne lidt på ;-)
Et andet højdepunkt på turen var udflugten til Grand Canyon du Verdon dette er Europas største canyon med et vertikalt fald på op til 700 m og en længe på ca. 21 km . Området er naturligvis en turistfælde om sommeren, hvilket man dog heldigvis ikke mærker noget til i slutningen af oktober. Ud over at vandre nede i bunden af kløften, som vi gjorde, kan man dyrke aktiviteter i friluft som bl.a klatring og rafting i kløften. http://de.wikipedia.org/wiki/Verdonschlucht
Jeg vil slutte dette blogindlæg med at vende tilbage til responsen fra de 2 ældre damer på flyet. Deres reaktion var selvfølgelig et udtryk for at de var sikre på at dét at kalde turen en studietur bare var et dække for at vi skulle på 2 ugers ferie. Selv må jeg indrømme at jeg, før jeg selv havde været med turen, havde mistænkt Høgskulen i Sogn og Fjordane for at arrangere denne tur for at lokke flere studenter til friluftslivsstudiet i Sogndal, det er også muligt at den gør det, men efter nu selv at have testet turen, vil jeg tilslutte mig prædikatet ”studietur”