Efter en god, lang og velfortjent arbejdsferie i Danmark, gik turen d. 16/8 tilbage til Sogndal og studierne på B3 Friluftsliv. Efter en lille uges tid stod den første tur for døren: 4 dage med klatring i området mellem Ål og Gol. Vi mødtes mandag morgen d. 23 og jeg fik pakket Svein Otto, Tom, udstyr, bagage og mig selv ind i min gamle franske løve som herefter lå ganske stabil på vejen. Vel fremme på Gol gik vi straks i gang med dagens undervisning. Målene for turen var følgende:
· Kjenne til de grove trekk i buldrehistoria
· Kjenne til fenomenet buldring og hvordan denne aktiviteten kan brukes i vegleiingssammenheng
· Tilegning av trygg ferdsel kring lavlandsklippe
· Gjennomføre trygg gruppeaktivitet på lave klipper/klatrevegg med taubruk
· Kunne formidle gode sikringsrutiner ved klatring på klippe og ved rappell
Klassen blev nu delt i 2 og min gruppe lagde ud med at buldre, hvor der blev arbejdet med klatreteknikker og kammeratsikring. Buldring er en fin aktivitet for både erfarne og nybegyndere, især for nybegyndere kan det være en god måde at få lært sig klatretekniker, da man ikke skal koncentrere sig om sikring med sele, bremse tov osv. Set fra et vejleder synspunkt, en meget velegnet aktivitet, da man har mulighed for at håndtere større grupper end ved mange andre aktiviteter.
I de, for armene, nødvendige pauser underholdte vores underviser med teori om buldring og lidt buldre historie, som forøvrigt startede på Fountainebleau udenfor Paris sidst på 1800 tallet. På trods af pauserne, mærkede man ret hurtigt at det måske havde været klogt at bruge lidt tid på at hænge i armene i løbet af sommeren. Hen på eftermiddagen gik turen tilbage til lejrpladsen, som bestod af Sataslåtten Camping et par kilometer øst for Ål, en meget rolig campingplads med mange fastliggere.
Buldring kan være en anstrengende sport! |
I løbet af natten til tirsdag faldt duggen ret tungt og det forsatte op af formiddagen, så dagens program begyndte i det store fællestelt, hvor hver student fik lov at fundere over hvorfor man egentligt befinder sig som studerende på Bachelor friluftsliv, samtidig blev fagudvalg og tillidspost besat. Tirsdag eftermiddag forsatte i min gruppe med fokus på rappelering og arbejde med etablering af standplads, samt brug af kiler til naturlig forankring.
Onsdag bestemte vejrguderne sig igen for tørvejr, så vi hoppede igen i klatreskoene og kørte på med leding på både borrebolter og naturlige sikringer. Der var i løbet af dagen god aktivitet og med undtagelse af små spisepauser var folk løbende i gang på væggen.
Onsdag bestemte vejrguderne sig igen for tørvejr, så vi hoppede igen i klatreskoene og kørte på med leding på både borrebolter og naturlige sikringer. Der var i løbet af dagen god aktivitet og med undtagelse af små spisepauser var folk løbende i gang på væggen.
Torsdag blev igen en fugtig dag, hvor fokus derfor blev lagt på at lave 1-3 talje først vertikalt og dernæst horisontalt med udføring af kammeratredning. Dagen blev afsluttet med rappelering med HMS bremse og nedfiring.
Generelt for undervisningen var at der både blev arbejdet deduktiv og induktivt. Deduktivt når der blev instrueret i sikker brug af udstyret og mere induktiv når vi som studenter selv skulle finde ud af at gøre tingene på den mest hensigtsmæssige måde.
Torsdag blev afsluttet med evaluering af dagene og der var bred enighed blandt klassen om at man, alt i alt, havde haft en fin og vellykket tur med meget læring.
Jeg kan personligt godt lide at klatre og har jo en ærværdig fortid bag mig med usikret træ- og husklatring i Himmerland. Men når det er sagt, så bliver klatring nok ikke noget jeg kommer til at beskæftige mig meget med i fremtiden, da jeg i bund og grund ikke bryder mig om at hænge og dingle i et reb alt for langt over joden.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar